8.5.06

e io che pensavo fosse uitverkocht

Radiohead twee keer in de Heineken Music Hall

Dinsdag 9 en woensdag 10 mei geeft Radiohead een concert in de Heineken Music Hall in Amsterdam. Deze concerten zijn de eerste gelegenheid voor de fans om een aantal van de nieuwe nummers van de Britse band te horen.

Radiohead eind jaren ’80 in Oxford opgericht, wordt alom beschouwd als een van de belangrijkste Engelse bands van de laatste jaren. Het Engelse Q magazine riep in februari dit jaar “OK Computer”, het derde album van de band, zelfs uit tot beste album ooit. Op de voet gevolgd door “The Bends”, Radioheads tweede album, daarmee Nirvana, U2 en The Beatles achter zich latend. Eerder won Radiohead met “OK Computer” met daarop de nummers “Karma Police”, “No Surprises” en “Paranoid Android” in 1998 een Grammy Award voor Best Alternative Music Performance.

In plaats van voort bouwen op het succes van “OK Computer”, brengt Radiohead in 2000 het meer experimentele “Kid A” uit, wat in de Verenigde Staten direct op de eerste plaats binnen komt. Een half jaar later volgt “Amnesiac” met opnames uit dezelfde periode. Het meest recente album, het in 2003 verschenen “Hail To The Thief” laat een kruising tussen “OK Computer” en “Kid A/Amnesiac” horen. Inmiddels is Radiohead in de studio bezig met de opnames van nieuwe nummers. Een aantal hiervan worden ook tijdens de concerten gespeeld.

No comments: